Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


C-vitamin

2007.12.26
A tengerimalac szervezete - az emberéhez hasonlóan - nem tartalmaz olyan enzimeket, melyek képesek C-vitamint előállítani, ezért ezt megfelelő táplálkozással kell pótolnia.

 
A skorbut elkerülhető, ha naponta friss zöld füvet adunk a tengerimalacnak.
A sárgarépa, különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott.
Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C-vitamin (kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva). Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosítva van a természetes táplálék (zöldfélék stb.) által.
Ne higgyük, hogy a tengerimalactápokban lévő C-vitamin mennyisége fedezi a tengerimalac napi C-vitamin-szükségletét. Még a raktározás alatt sokat veszíthet értékéből. Ellenőrizzük gyártási idejét, 90 nap után a C-vitamin mennyisége jóval kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett.
No, bevásároltam... :-)
Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony. Ebben az időszakban a tengerimalac étrendje minél több C-vitaminban gazdag zöldfélét, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Ha a táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin vízben való adagolása, heti egy alkalommal.
Ilyen esetben legjobb megoldás az aszkorbinsav por alakú formában, vagy a Cebion cseppek. Ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl az állatorvos által ajánlott mennyiséget (függ az elfogyasztott zöldfélék vitamintartalmától), ugyanis túladagolás esetén a tengerimalacon a skorbuthoz hasonló - pszeudo-skorbut - tünetek jelentkeznek (hasmenés, haspuffadás). A hosszabb időn át túl nagy (!) mennyiségben adagolt C-vitamin az arra hajlamos egyedeknél vesekövek kialakulásához vezethet.

 
Fontos!
A C-vitamin oldat formájában gyorsan bomlik (oxidálódik), ezért célszerű az említett napon, 5-6 óra elteltével friss vízbe (!) egy másik adagot keverni, ha a tengerimalac addig az előzőből nem ivott.
Ne tegyük vas-, illetve rézedénybe, mert ezek felgyorsítják (katalizálják) a C-vitamin bomlását a vízben.
Ne használjunk klóros vizet!
Sose adjunk a tengerimalacnak desztillált vizet, káros a szervezetére!

 
Figyelem!
A vemhes nőstények, a beteg, illetve a különböző bőrbetegségben szenvedő tengerimalacok kétszer annyi C-vitamint igényelnek, mint az egészségesek!
A lehető legjobb választás: a természetes táplálék.

 
C-vitaminban gazdag zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök:
A  C-vitamin-mennyiség 100 GRAMM (!) zöldség- és gyümölcsadagnak megfelelő, mg-ban megadott érték (pl. 100 gr gyermekláncfű 35, 5 mg C-vitamint tartalmaz).

 
   
Zöldfélék, zöldségek
tarlórépa levele (Turnip Greens) - 60 mg
articsóka (Artichoke) - 11, 7 mg
tatsoi/kanalas káposzta (Spinach mustard) - 130 mg
arugula, borsmustár (Arugula lettuce, rocket) - 15 mg
tépősaláta (LooseLeaf lettuce) - 18 mg
bazsalikom, a zsenge levele (Basil) - 18 mg
tök, nyári fajták (Squash, summer) - 14, 8 mg
borágó levele (Borage) - 35 mg
tök, téli fajták (Squash, winter) - 12, 3 mg
cikória (Witloof) - 2, 8 mg
uborka, hámozatlan (cucumber with peel) - 5, 3 mg
cikória, katángkóró levele (Chicory Greens) - 24 mg
uborka, hámozott (Cucumber without peel) - 2, 8 mg
csicsóka (Jerusalem Artichokes) - 4 mg
útifű (Plantain) - 18, 4 mg
édesburgonya/batáta levele (Sweet Potato Leaves) - 11 mg
vajfejsaláta (Butterhead lettuce) - 8 mg
édesburgonya/batáta (Sweet Potato) - 22, 7 mg
vízitorma (Watercress) - 43 mg
édes pirospaprika (Sweet Red Peppers) - 190 mg
vöröskáposzta (Red cabbage) - 57 mg
édes sárgapaprika (Sweet Yellow Peppers) - 183, 5 mg
zeller levele (Celery) - 7 mg
édesrépa (Rutabaga) - 25 mg
zöldborsó (Pea) - 40 mg
endívia, széles levelű (Endive, Escarole) - 6, 5 mg
zöldborsó, hüvelyestől (Peas podded) - 60 mg
fehér libatop/fehér libaparéj (Lambs quarters) - 80 mg
zöldpaprika (Green Pepper) - 89, 3 mg
fejeskáposzta (Cabbage, common) - 51 mg
Gyümölcsök
francia sóska (Dock) - 48 mg
áfonya, fekete (Blueberries) - 13 mg
gyermekláncfű (Dandelion Greens) - 35, 5 mg
áfonya, vörös (Cranberries) - 13, 5 mg
kapor zöldje (Dill Weed) - 85 mg
alma, hámozatlan (Apple with skin) - 5, 7 mg
karalábé (Kohlrabi) - 62 mg
alma, hámozott (Apple without skin) - 4 mg
karfiol (Cauliflower) - 46, 4 mg
ananász (Pineapple) - 15, 4 mg
kelbimbó (Brussels Sprouts) - 85 mg
banán (Banana) - 9, 1 mg
kelkáposzta, Savoyai (Savoy cabbage) - 31 mg
barack (Apricots) - 10 mg
kerti zsázsa (Cress, Garden) - 69 mg
birsalma (Quince) - 15 mg
kínai kel, Pakchoi bordáskel (Pak-choi cabbage) - 45 mg
citrancs, sárga (Grapefruit, White) - 33, 3 mg
kínai kel, Petsai (Pe-Tsai cabbage) - 27 mg
citrancs, vörös (Grapefruit, Pink/Red) - 38, 1 mg
koriander zöldje/kínai petrezselyem (Cilantro) - 27 mg
citrom, héj nélkül (Lemon without peel) - 53 mg
kukorica, fehér, zsenge (Corn, White) - 6, 8 mg
cseresznye (Cherries, Sweet) - 7 mg
leveles kel (Collards) - 35, 3 mg
datolyaszilva (Persimmon) - 7, 5 mg
leveles kel, fodros (Kale) - 120 mg
földieper (Strawberries) - 56, 7 mg
lucerna, zsenge (Alfalfa Sprouts) - 8, 2 mg
görögdinnye (Watermelon) - 9, 6 m
mángold (Chard, Swiss) - 30 mg
guajáva (Guava) - 183, 5 mg
mustár zöldje (Mustard Greens) - 70 mg
kaszaba dinnye (Casaba Melon) - 16 mg
okra/bámia/gyombó (Okra) - 21, 1 mg
kivi (Kiwi) - 98 mg
paradicsom (Tomato) - 19, 1 mg
körte (Pear) - 4 mg
pasztinák (Parsnips) - 17 mg
málna (Raspberries) - 25, 0 mg
petrezselyem (Parsley) - 133 mg
mandarin (Tangerine) - 30, 8 mg
porcsin (Purslane) - 21 mg
mangó (Mango) - 27, 7 mg
répa/cékla (Beet) - 4, 9 mg
narancs (Orange) - 53, 2 mg
répa/cékla levele (Beet Greens) - 30 mg
nektarin (Nectarine) - 5, 4 mg
retek (Radish) - 22, 8 mg
őszibarack (Peaches) - 6, 6 mg
római saláta (Romaine lettuce) - 24 mg
papaya (Papaya) - 61, 8 mg
sárgarépa (Carrot) - 9, 3 mg
sárgadinnye, kantalup (Cantaloupe) - 42, 2 mg
spárga (Asparagus) - 13, 2 mg
sárgadinnye, mézdinnye (Honeydew Melon) - 24, 8 mg
spárgakel (Broccoli) - 93, 2 mg
szeder (Blackberries) - 21 mg
spenót (Spinach) - 28, 1 mg
szilva (Plum) - 9, 5 mg
sütőtök (Pumpkin) - 9 mg
szőlő (Grapes) - 10, 8 mg
tarlórépa (Turnip) - 21, 1 mg
zöld citrom (Lime) - 29, 1 mg