Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adayev - Kirgiz Horse

2008.10.28

Adayev - Kirgiz Horse

A fajtának eme kifejlődött állapota a farmok közös tenyésztéséből jött létre; Kirgízben keresztezték a helyi lovakat Don és a telivér lovakkal.

Az új Kirgiz lovakat jól lehet alkalmazni a highland feltételek alapján. Őket a szokványos munkákban használják, de húsukat és tejüket is feldolgozzák. Lábszáruk rövid és erős, és erős testalkatuk van. Fajtájában és alkalmazkodásában teljesen hasonlít a Don lóra.

A csődör átlagos méretei (cm-ben): marmagassága 156, test hossza 158, mellkas kerülete 188, alsó lábszárcsont hossza 20,5. A kancák méretei egy kicsivel kisebbek: 151, 155, 180 illetve 19.

Az új Kirgiz lovaknak közepes, hibátlan formájú feje van alacsony nyakkal, határozott marral, egyenes irányú és vízszintes hátsó résszel, nagyon erősen izmolt farral. A ló farának legmagasabb része is egyenes és vízszintes. Lábai hibátlanok, formásak. Gyakran előfordul a lábaknál a sarló alakú csánk.

A fajtának három típusa elfogadott: a lovagolható hátas, a vastag és erős kocsihúzó, és a standard (ügető).

Az új Kirgiz lovak jól tudják teljesíteni a lóversenypályákon lévő hosszokat. A fajta sebességi rekordjai: 1600 m-en 1 perc 48 másodperc, 2400 m-en pedig 2 perc 44,2 másodperc a rekord.Az erős testalkatú kancák naponként akár 20 kg tejet is adhatnak.

Jelenleg a fajta egyedszámai elérik a 56-650-at, ez pedig magába foglal 10-700 fajtatiszta állatot.

Fordította: Gabrielle

További képek a fajtáról: